ROGOZNICA LOKACIJA KAKO DOĆI DO NAS SPORT I ZABAVA

Rogoznica

Rogoznica je naselje i luka u istoimenoj uvali, 25km južno od Šibenika a 8,5km od Primoštena.

Poljoprivreda, ribarstvo i turizam su osnova gospodarstva. Naselje je smješteno na poluotoku, nekada je to bio otočić Kopara a u drugoj polovici XIX st. spojen je sa kopnom umjetnim nasipom. Nasip uvalu dijeli na zapadni i istočni dio. Rogoznica svojim posjetiteljima nudi mir i odmor potpuno suprotan vrevi modernog urbanog života.

Rogoznicu rado posjećuju i nautičari. Marina Frapa je jedna od najljepših na Jadranu a poznata je kao i najsigurnija luka na ovom dijelu Jadrana smještena u uvali Rogoznica sjeverno od rta Ploča.

Naseljena je već u antičko doba. Župna crkva građena je 1615., u XIX st. pregrađena. Na vrhu naselja su ostaci utvrde koju su počeli graditi Francuzi 1809. u Rogozničkom se polju nalaze srednjovjekovne crkve sv. Nikole ( sa stećcima) i bl. Ivana Trogirskoga, izgrađene u oblicima srednjovjekovne dalmatinske arhitekture, u zaljevu je 1993.- 96. izgrađen umjetni otok za marinu.

Rogoznica ima prirodni fenomen značajan za turiste. Na poluotoku Gradina nalazi se jezero Zmajevo oko ispunjeno morskom vodom, jezero je nepravilnog eliptičkog oblika, površine od 5300m2 i dubine 15m. Neposredno uz ovaj fenomen u uvali Soline nalazi se luka elitnog nautičkog turizma MARINA FRAPA visoke kategorije sa brojnim sadržajima i sa 400 vezova za brodove. Glavna mjesna plaža je šljunčana sa dugim ulaznim plićakom, idealna za dječiju igru, a kamene i betonske plaže nalaze se u dijelu koji je obrastao gustom borovom šumom. Duh Mediterana osjeća se na svakom koraku, a borove šume, lijepe uređene plaže, slikovit i zaštićen položaj čine Rogoznicu privlačnim odredištem za turiste. Osim u kupanju i drugim aktivnostima na moru, gosti Rogoznice u turističkoj sezoni mogu uživati u kulturno- umjetničkim i zabavnim priredbama. Ističu se Rogoznička fešta ( prve subote u kolovozu) i ribarska noć. Od sportova Rogoznica je zbog razvedene obale prikladna za sve vodene sportove, a rekreacija je moguća i na terenima na obali. Bliža okolica mjesta nudi skrovita kupališta na plažama u brojnim malim uvalama. Rogoznica je turističko mjesto sa poštom, ambulantom, apotekom, trgovinama, tržnicom, bankom i brojnim restoranima smještena je u širokoj uvali i idealno je mjesto za odmor sa obitelji i prijateljima.


Lokacija

ŠIBENIK 30 km, jedan od najljepših kamenih gradova Mediterana. Ako ne hodate bosi koraci će vam snažno odzvanjati od kamenih portala, trgova, građanskih palača i crkvi ovog jedinstvenog hrvatskog grada. Sa crkve sv. Jakova gleda na vas sedamdeset i jedan graditelj, zidar, tesar, slikar, ratar, ribar...; njihove žene i djeca, kao mrtva straža UNESCO-ve baštine. Grad akustike iznjedrio je najplemenitije hrvatske pjevače i kompozitore, a djeci svijeta ponudio svoje kamene zidine kao zvonku kulisu, okvir njihovoj umjetnosti: crtanju, glumi, veselju i pjesmi. Šibenik je uronjen u prirodnu baštinu. Neposredna blizina Nacionalnih parkova: Slapova Krke i Kornata uistinu su rijedak blagoslov ljepote. Dva nacionalna parka, samo pedesetak kilometara udaljeni jedan od drugoga, itekako se razlikuju. NP Kornati su otočni arhipelag od 89 otoka, otočića i hridi (ukupno ih je 152) jedinstvene ljepote koji nautičarima pruža užitak, izaziva divljenje, ali zbog strmih klifova i strahopoštovanje. Uostalom, opčinjen njima, i glasoviti je književnik Bernard Shaw napisao: „Posljednjeg dana stvaranja Bog je poželio okruniti svoje djelo i stvorio je Kornate od suza, zvijezda i daha.” Nacionalni park Krka riječni je tok Krke prepun sedrenih barijera, slapova i jezera koji ljepotom zaustavljaju dah i ubrajaju se u sam vrh gostima najdražih turističkih razglednica iz Hrvatske.

TROGIR 25 km, kao grad koji nosi titulu najočuvanijeg romaničko-gotičkog grada u centralnoj Europi, zbog čega ga je i UNESCO uvrstio na listu svjetske baštine nudi jako mnogo znamenitosti koje vrijedi posjetiti i vidjeti. Među ponuđenim znamenitostima su: Katedrala sv. Lovre s Radovanovim portalom, kula Kamerlengo, Gradska vrata, palača Čipiko, Gradska vijećnica, crkva sv. Nikole sazbirkom umjetnina „Kairos“ , Muzej grada, Pinakoteka, te mnoge druge znamenitosti.
SPLIT 50 km, je vječno mladi grad sa oko 200.000 stanovnika koji mu daju topli mediteranski temperament. On živi svojim urbanim ritmom već 1.700 godina, sa srcem u Dioklecijalnovoj palači i dušom koja vas dočekuje raširenih ruku. Od tada do danas milenijsko trajanje grada pod zaštitom UNESCO-a i upisanog u registar Svjetske kulturne baštine piše povijest i sadašnjost jedinstvene metropole Dalmacije.Znameniti povijesni spomenici Dioklecijanova palača iz koje se rodio Split, sa svojih 30.000 kvadratnih metara predstavlja jedinstven spomenik antièkog graditeljstva. Palača ljubomorno čuva priču o ljubavi antike i kršćanstva, o mauzoleju koji je danas nastarija i najmanja katedrala na svijetu, o Jupiterovom hramu koji je bio krstionica hrvatskih kraljeva o Peristilu koji i danas predstavlja najljepšu pozornicu na svijetu i o gradu koji predstavlja vrata kulture regije Dalmacije.


Kako doći do nas

Dobra prometna povezanost Rogoznice od smjera Splita (50 km) ili Šibenika ( 30km) omogućuje jednostavan dolazak posjetiteljima,automobilom ili autobusom. Automobilom se u Rogoznicu dolazi lokalnom cestom, odvojkom od Jadranske magistrale (M2, E65) S autoceste se prati izlaz za Šibenik ili Split, a uključenjem na Jadransku magistralu slijedi oznaka za Primošten ili Trogir. Od ulaza u Rogoznicu, sa Jadranske magistrale, pratiti glavnu cestu i na rotoru prije mosta (nasipa) koji povezuje stari dio mjesta sa kopnom, skrenuti desno slijedeći putokaz ka Marini Frapa. Na približno 200m udaljenosti prije marine smješteni su Apartmani Vesna.


Sport i zabava

Za sve one koji vole i cijene netaknutu prirodu,kristalno čisto more,osamljene uvale,očaravajuće podmorje, sve za potpun odmor duha i tijela, Rogoznica je idealan izbor.

Ako volite avanture, zaronite i postignite unutarnji mir i ravnotežu, osjetite harmoniju koja će strujati vašim tijelom bez opterećenja u bogatom plavetnilu čistog mora. Ljepota, sklad i tišina u gotovo beztežinskom stanju su jedinstven doživljaj koji nudi ronjenje. Želite li vidjeti svijet ispod površine mora a niste skloni ronjenju, tu je mala podmornica iz koje možete uživati u podvodnoj ljepoti i morskoj tišini. Taxi boat ili rent a boat otkriti će vam ljepote Rogoznice s mora.

Rogoznica je atraktivna lokacija za jedrenje, sa jednom od najluksuznijih jadranskih marina, Marina Frapa.

z jedrenje,možete ići na krstarenje i razgledavanje krajolika,nacionalnih parkova Krka i Kornati. Posjetiti i okupati se u prirodnom fenomenu jezeru Zmajevo oko čiji nastanak okružuju brojni mitovi i legende.

Ako više volite sportove na kopnu, tu su kilometri uređenih biciklističkih staza. Istražite krš uz mirise mediteranskog bilja sa pogledom na prekrasnu panoramu Rogoznice sa obližnjim otocima ili pitoma stara sela i zaseoke vozeći bicikl.

A kad padne noć, pizzerije i brojni restorani sa dalmatinskim specijalitetima i vrhunskim vinima zadovoljit će svačiji ukus uz opuštajuću dalmatinsku atmosferu. Želite li avanture i ljetne romanse, tu je bogati noćni program zabave. Mnogobrojni kafići pobriniti će se da vam večer prođe u zabavnom ritmu. Noćni klub Admiral u Marini Frapa i popularna Aurora sa svjetski priznatim DJ-ima, nude vam obilje zabave i ludih noćnih provoda do ranih jutarnjih sati.


Designed & Created by Jure Bolanča

© Apartmani Vesna Rogoznica